Vitamine D3: Een gouden samenwerking tussen lichaam en zon

Ja, het is eindelijk volop zomer! Misschien ben je nu op vakantie, lekker thuis aan het bijkomen, of "gewoon" aan het werk. In het laatste geval weet je ongetwijfeld wel je momenten te pakken om de warmte van de langverwachte en zeer welkome zonnestralen op te nemen.

Het belang van balans bij zonneblootstelling

De zon is essentieel voor het voortbestaan van al het leven op aarde. Zonder zonlicht groeit en bloeit er helemaal niets. Maar zoals met alles geldt: waar 'te' voor staat, is niet goed. Het sleutelwoord is dus balans. Het vinden van de juiste balans tussen wanneer en hoeveel zon je op je onbeschermde huid toelaat en wanneer het verstandig is om jezelf extra te beschermen, is cruciaal. We vertellen je daar graag meer over.

Vitamine D3 en zonbescherming: Een delicate balans

Zoals je weet, benadrukken overheden al jaren het belang van het gebruik van zonbescherming wanneer je (langdurig) in de zon bent. Dit advies is bedoeld om je te beschermen tegen huidkanker. Helaas wordt daarbij vaak niet vermeld dat door het gebruik van zonnebrandcrème de natuurlijke en volledig veilige productie van vitamine D3 in de huid sterk geremd wordt en soms zelfs helemaal stopt. Daardoor kun je, ondanks al je zonuren, het najaar toch ingaan met een tekort aan deze essentiële vitamine. Dat is niet alleen zonde, maar op de lange termijn zelfs gevaarlijk voor je gezondheid.

Vitamine D3: Veelzijdig en essentieel voor de gezondheid

Vitamine D3 is niet alleen nodig voor het behoud van sterke botten (calciumstofwisseling), een goede gemoedstoestand (ter voorkoming van SAD, oftewel winterdepressie), en voldoende energie, maar ook voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem, dat juist in het najaar overuren draait. Bovendien hebben alle organen in het lichaam receptoren voor deze in vet oplosbare vitamine, die eigenlijk een hormoon is. Vitamine D3 is namelijk de voorloper, een pré-hormoon.

Het ingenieuze proces van vitamine D3 aanmaak

De aanmaak van dit hormoon is een ingenieus proces. Het bestaat uit een domino-effect van chemische reacties, dat geactiveerd wordt door zowel het absorberen van UV-B stralen en warmte in de diepere huidlaag, de dermis, als door het ontvangen van lichtstralen op het netvlies van de ogen. Kortom, wanneer je je huid insmeert met zonnebrandcrème, een zonnebril draagt, of beide toepast, blokkeer je automatisch de productie van het hormoon Calcitriol, de in het lichaam actieve vorm van vitamine D3, in je bijnieren. Dat betekent dat je bij gebruik van verschillende vormen van zonbescherming zelfs in de zomer deze vitamine moet suppleren om een domino-effect van gezondheidsklachten te voorkomen.

Zonnetherapie: Veilig vitamine D aanmaken

Gelukkig is het mogelijk om ook zonder zonnebrandcrème en zonnebril lichaamseigen vitamine D aan te maken, en dan wel zónder te verbranden en de bijbehorende gevolgen. Afhankelijk van waar je op de schaal van de zes verschillende huidtypes valt (Fitzpatrick-huidtypering), dus hoe licht of donker je huidskleur is, kun je voor een bepaalde tijd onbeschermd in de zon zijn. Je kunt het zonnebaden dan als het ware therapeutisch inzetten, wat bij de oude Grieken bekend stond als 'heliotherapie'.

De juiste tijden voor zonnetherapie

Tussen 08:00 en 12:00 uur en vanaf 16:00 uur is de ideale tijd voor zonnetherapie omdat de zonnestralen dan niet te scherp, maar door het vele infrarode licht nog wel effectief zijn. Hoe donkerder je natuurlijke huidskleur, hoe langer je huid nodig heeft om volledig veilige lichaamseigen doseringen van 10.000 IU tot 25.000 IU, respectievelijk 250 tot 625 microgram, per dag aan te maken, zonder dat er een paar dagen vitamine D3 bijgeslikt hoeft te worden. Dit proces werkt namelijk 2 à 3 dagen door in de huid. Het verkleuren van de huid door de productie van extra melanine voorkomt een overproductie door herhaalde blootstelling. Een overschot aan Calcitriol wordt via de gal en ontlasting afgevoerd. Grandioos toch?

Zonbescherming na voldoende vitamine D3 aanmaak

Zodra je je vitamine D3 zelf hebt aangemaakt, kun je uit de zon gaan om je in te smeren met zonbescherming. Laat het een half uur intrekken. Zonnebril op, en je kunt nu beschermd op pad!

Controleer je vitamine D3 waarden

Voor iedereen geldt dat blootstelling aan de volle zon rustig opgebouwd dient te worden en dat het geen overbodige luxe is om minimaal één keer per jaar bloed te laten prikken om onder andere je serumwaarde van D3-25-OH te checken. Een serumwaarde van onder 60 nmol/l is de ondergrens en eigenlijk nog steeds suboptimaal; wanneer je lichaam herstelt van bijvoorbeeld een virus verbruik je veel vitamine D3, waardoor je zomaar onder deze waarde kunt komen...

Advies en begeleiding voor vitamine D3 supplementen

Vanuit de orthomoleculaire leer is 80 prachtig en 100 machtig. De veilige bovengrens ligt rond de 250 nmol/l, maar per persoon kunnen de optimale waarden verschillen omdat geen mens dezelfde behoeften heeft. Een onderhoudsdosering ligt vaak tussen 10 en 50 microgram per dag, maar in geval van een (ernstig) tekort kan iemand tijdelijk én alleen onder begeleiding van een arts, therapeut of gespecialiseerd adviseur, hogere doseringen slikken.

Het suppleren van vitamine D3 is maatwerk. We helpen je graag bij het bepalen van de juiste dagelijkse dosering voor jou. Je bent van harte welkom in een van onze drie winkels voor persoonlijk advies.

We wensen je een zeer 'gezonde' zomer toe!

Onze merken

Wij hebben met de beste bedrijven samengewerkt